GHOSTWRITING IN THE FOOD FACTORY. HYPOTHESIS OF A LAW RESEARCH ABOUT A POSSIBLE ATYPICAL CONTRACT

Authors

  • Santiago Mirande Universidad de la República

DOI:

https://doi.org/10.30972/mom.114536

Keywords:

Hypermodernity – Post-truth - Food factory - Science - Information - Ghostwriting

Abstract

In the current era of post-truth and hypermodern society, uncertainty has begun to be pre-designed by actors from the food factory in a context of politicized science and digital capitalism. Ghostwriting refers to an author or phantom writing mode by which a subject has interference with a work that is then published or disseminated with the name of another subject. The ghostwriter is the true author or ideologist of the content of the work but remains hidden from the addressee or public. The signatory writer is the apparent author. This defines or typifies the general category of ghostwriting. Two subcategories of ghostwriting are tested, which can be constructed according to the incidence or interference of the ghostwriter in the work. A subcategory is literary or artistic ghostwriting, historically present in literary productions in which a ghostwriter produces content and then a signatorywriter broadcasts it with his name. The other subcategory is highlighted below: The pseudoscientific ghostwriting, in which the ghostwriter (for example, a corporation that produces and markets food) creates the core content of a pseudoscientific study so that the conclusions are favorable. The signatorywriter (a specialist or expert) writes the work and includes the content indicated by it. These pseudo-studies are neither objective nor independent, therefore, they are not scientific. They involve a manipulation, misrepresentation or distortion of truth and information. In short, pseudoscientific ghostwriting generates scientific fake news. Scientific studies have been carried out that demonstrate the growing existence of this fact by the food industry, among others. From the provisions of art. 70 of the Constitution R. O. Uruguay (arts. 75.19 and 125 of the Constitution of the Argentine Nation), which protects the development of scientific research, and other norms of the Uruguayan legal system, some legal research hypotheses are raise.

References

Aranda, D. (2017). La corrupción transgénica. lavaca.org, (02/07/2017). Recuperado de: http://www.lavaca.org/mu112/la-corrupcion-transgenica/

Aranda, D. (2019). Los dueños del pan: El lobby y los peligros del trigo transgénico. lavaca.org, (22/05/2019). Recuperado de: https://www.lavaca.org/mu135/los-duenos-del-pan-el-lobby-y-los-peligros-del-trigo-transgenico/

Arce, G. (2018). La economía mundial en el siglo XXI. Montevideo, Uruguay: FCU.

Baggini, J. (2018). Breve historia de la verdad. Barcelona, España: Ático de los Libros

Barruti, S. (2019) Mal comidos. C.A.B.A., Argentina: Booket.

Bauman, Z. y Lyon, D. (2013). Vigilancia líquida. C.A.B.A., Argentina: Paidós.

Bayer pide perdón por el espionaje de Monsanto a personalidades francesas. (2019). EL país. Recuperado de https://elpais.com/sociedad/2019/05/12/actualidad/1557680267_598898.html

Beder, Florencia y Cánepa, G. (2014). Dinámicas productivas e impacto territorial. Algunas consideraciones sobre el sector sojero y forestal. En Magri; Abrahan y Ogues. Nuevos desafíos y respuestas de los actores sobre el desarrollo local. Espacio Interdisciplinario de la Universidad de la República. Montevideo, Uruguay

Blixen, S. (2019). Desde el principio. Las tensiones que trajo el CUDIM. Brecha (06/09/2019).

Blois, M. P. (2016). Ciencia y glifosato: interpelando órdenes. Una investigación en la prensa en el contexto argentino. Cuadernos de Antropología Social – Dossier Antropología de la Ciencia y la Tecnología. (43). Universidad de Buenos Aires.

Bunge, M. (1984) La ciencia, su método y su filosofía. Buenos Aires, Argentina: Edición Siglo Veinte.

Cafaro, E. y Carnelli, S. (1996). Eficacia contractual. Montevideo, Uruguay: FCU.

Caumont Clavario, H. A. y Midande S. (2017). Un modelo de investigación para el derecho uruguayo de los contratos a partir de la teoría del lenguaje. Revista Crítica de Derecho Privado (14), pp. 137-145.

Caumont, A. (2010). Teoría contractual y futuro: la irresistible necesidad de pensar en abstracto. Revista Crítica de Derecho Privado (7).

Caumont, A. (2014) Doctrina General del Contrato – Proposiciones teóricas de innovación. Montevideo, Uruguay: La Ley Uruguay.

Caumont, A.; Mirande, S.; Martínez Mercadal, J. J. y Rodríguez Pelle, M. (2019). El Anteproyecto de Ley de Defensa del Consumidor argentina: aportes desde una mirada uruguaya. Santarelli y Chamatropulos (Dirs.). Comentarios al anteproyecto de ley de defensa del consumidor - Homenaje a Rubén S. Stiglitz. C.A.B.A., Argentina: La Ley.

Caumont, A. y Mirande, S. (2017). Un modelo de investigación para el derecho uruguayo de los contratos a partir de la teoría del lenguaje. Revista Crítica de Derecho Privado (14).

Coca-Cola se reserva poder de suprimir estudios científicos desfavorables, si los paga. Contratos firmados con universidades le permiten acceder con antelación a los resultados y eventualmente cancelarlos. (2019). Montevideo Portal. Recuperado de https://www.montevideo.com.uy/Ciencia-y-Tecnologia/Coca-Cola-se-reserva-poder-de-suprimir-estudios-cientificos-desfavorables-si-los-paga-uc717711

d’Ancona, M. (2018). Posverdad. La nueva guerra contra la verdad y cómo combatirla. Madrid, España: Alianza.

Díaz Fernández, H. S. (2018) De la indemnidad a la precaución: fuentes supralegales de la precaución de daños. Revista Crítica de Derecho Privado. (15), pp. 263-276

Druker, S. M. (2015) Genes alterados verdad adulterada. Como la empresa de modificar genéticamente nuestros alimentos ha trastocado la ciencia, corrompido gobiernos y engañado al público sistemáticamente. México: Foreword.

Duff, W. y Singer, N. (2009) Ghostwriting is call rife in medical journals. The New York Times (10/09/2009). Recuperado de: https://www.nytimes.com /2009/09/11/business/11ghost. html?_r=0

Eco, H. (2017) Velinas y silencio. Construir al enemigo, Buenos Aires, Argentina: Debolsillo.

Erickson, J.; Sadeghirad, B.; Lytvyn, L.; Slavin, J. y Johnston, B. C. (2017). The Scientific Basis of Guideline Recommendations on Sugar Intake: A Systematic Review. Annals of Internal Medicinek, (21/02/2017). Recuperado de: https://annals.org/aim/fullarticle/2593601/scientific-basis-guideline-recommen dation s-sugar-intake-systematic-review

European Medical Writers Association. (s.f.). “Ghostwriting Positioning Statement” (Disponible en: http://www.emwa.org/Home/Ghostwriting-Positioning-Statement.html).

Ferrara, J. (s.f.) Puertas giratorias: Monsanto y la administración. Los archivos de Monsanto (VIII). Free-news. Recuperado de: http://free-news.org/monsan18.htm

Ferri, L. (2001). La autonomía privada. Granada, España: Editorial Comares.

Fontans-Álvarez, E.; Sosa, B.; Da Fonseca, A.; Gazzano, I; Achkar, M. y Altieri, M. (2019) The links between the research on pesticides and agroindustrial multinationals: the case of glyphosate. Agrosur (46-2).

Gómez Perazzoli A. (2019). Uruguay: país productor de alimentos para un sistema alimentario disfuncional. Agrociencia Uruguay. 23(1), pp. 1-9.

International Committee Of Medical Journal Editors (2009). Uniform Requirements for Manuscripts Submitted to Biomedical Journals: Ethical Considerations in the Conduct and Reporting of Research: Authorship and Contributorship. Recuperado de: http://www.icmje.org/ethical_1author.html

Kearns, C. E.; Schmidt, L. A. y Glantz, S. A. (2016). Sugar Industry and Coronary Heart Disease Research. A Historical Analysis of Internal Industry Documents. JAMA Intern Med. Recuperado de: https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine /fullarticle/2548255

Klimovsky, G. (1994) Las desventuras del conocimiento científico. Una introducción a la epistemología. Buenos Aires, Argentina: AZ Editora.

LAG, N. (2019). Un fallo de la Corte bonaerense a favor de la agroecología. Página 12, (24/07/2019). Recuperado de: https://www.pagina12.com.ar/208181-un-fallo-de-la-corte-bonaerense-a-favor-de-la-agroecologia

Lima Marques, C.; Benjamin, A. H. V. y Miragem, B. (2006). Comentários ao Código de Defensa do Consumidor. São Paulo, Brasil: Editora Revista Dos Tribunais.

Lipovetsky, G. (2014). Los tiempos hipermodernos. Barcelona, España: Anagrama.

Lorenzetti, P. (2016) Tutela inhibitoria en materia ambiental: función preventiva y función precautoria de la responsabilidad civil. Revista de Derecho de Daños, 2(noviembre). Buenos Aires, Argentina: Rubinzal-Culzoni.

Lorenzetti, R. L. (2015). Introducción. Código Civil y Comercial de la Nación – Ley 26.994 – Ley 27.077. Santa Fe, Argentina: Rubinzal-Culzoni Editores.

Marino, D. (2018). Científicos de la UNLP advierten que el glifosato está en todos lados. Investiga, Ciencia y Tecnología UNLP. Recuperado de https://investiga.unlp.edu.ar/cienciaenaccion/cientificos-de-la-unlp-advierten-que-el-glifosato-esta-en-todos-lados-10058

Mariño López, A. (2017a) Código Civil de la República Oriental del Uruguay - Comentado, anotado y concordado (I). Montevideo, Uruguay: La Ley Uruguay.

Mariño López, A. (2017b) La función de prevención en el derecho de daños y el impacto del principio precautorio, Revista Crítica de Derecho Privado. (14), pp. 867-885.

Mariño López, A. (2019). Principio precautorio, protección de consumidores y obligación de informar en el Anteproyecto de Ley de Defensa del Consumidor. SANTARELLI – CHAMATROPULOS (Dirs.). Comentarios al anteproyecto de ley de defensa del consumidor - Homenaje a Rubén S. Stiglitz. C.A.B.A., Argentina: La Ley.

Mariño López, A.; Díaz, H.; Nicola, J. L.; Saracho, M.; Vilaró, M.; Prandi, M. y Suárez, V. (2018). Tratado Jurisprudencial y Doctrinario – Derecho de daños (I). Montevideo, Uruguay: La Ley Uruguay.

Martínez Debat, C. (2019). Trigo transgénico HB4 – PAT, en consideración pública para aprobación en Uruguay (ensayos de investigación y evaluación de cultivares). Recuperado de: https://web.facebook.com/notes/claudio-martinez-debat/trigo-gm-hb4-pat-en-consideraci%C3%B3n-p%C3%BAblica-para-aprobaci%C3%B3n-en-uruguay-ensayos-de-/10157256765348431/?_rdc=1&_rdr

Martínez Mercadal, J. J. (2016). La prudencia del Derecho de daños: de la prevención a la precaución. Revista Crítica de Derecho Privado. (13), pp. 429-474

McHenry L. B. (2018). The Monsanto Papers: Poisoning the scientific well. The International journal of risk & safety in medicine, 29(3-4), 193–205. https://doi.org/10.3233/JRS-180028

Mirande, S. (2018). Interpretación precautoria de textos normativos sobre nuevas tecnologías en organismos modificados genéticamente en el sistema jurídico uruguayo. En de Bianchetti y Ramírez Braschi. XIV Jornadas de comunicaciones científicas de la Facultad de Derecho y IV Internacional, Corrientes, Argentina.

Mirande, S. y Martínez Debat, C. (2019). Alimentos modificados genéticamente y alternativas agroecológicas en el contexto jurídico uruguayo de la Factoría Alimentaria. En 1er. Congreso Mexicano de Agroecología - San Cristóbal de Las Casas, Chiapas (México), 12 a 17 de mayo de 2019.

Mirande, S. (2017). Análisis del decreto del Poder Ejecutivo No. 353/008 sobre bioseguridad y vegetales genéticamente modificados en el contexto del sistema jurídico uruguayo. Revista de Legislación Uruguaya - Sistematizada y Analizada (5–VIII-Setiembre–Octubre), Montevideo, Uruguay: La Ley Uruguay.

Mirande, S. y Rodríguez Pelle, M. (2016). La ampliación del contenido de la obligación de informar en las recientes modificaciones a la Ley de Defensa del Consumidor. Revista de Legislación Uruguaya - Sistematizada y Analizada 10-VII-octubre, Montevideo, Uruguay: La Ley Uruguay.

Mirande, S. (2014) La desinformación sobre el desarrollo de lo desconocido: obligación de informar en el derecho de daños precautorio y etiquetado obligatorio de alimentos transgénicos. Revista Crítica de Derecho Privado (11).

Mirande, S. (2009). Precaver el desarrollo de lo desconocido - Riesgo de desarrollo, información y precaución en el Derecho uruguayo. Revista Crítica de Derecho Privado (6).

Mora, M. – Mora, R. (2000). Planeta retira la novela de Ana Rosa Quintana ante las contundentes pruebas de plagio. El País, Madrid, España (17/10/2000). Recuperado de https://elpais.com/diario/2000/10/17/cultura/971733601_850215 .html

Nicola Trías, J. L. (2017). Difusión de información y real malicia. Revista Crítica de Derecho Privado. (14), p. 917-926.

Núñez, B. (2019). A un lado. El despido de Henry Engler, ideólogo e investigador principal del CUDIM. Brecha (06/09/2019).

O’Connor, A. (2016). Study Tied to Food Industry Tries to Discredit Sugar Guidelines. The New York Times. Recuperado de https://www.nytimes.com/2016/12/19/well/eat/a-food-industry-study-tries-to-discredit-advice-about-sugar.html

Píriz Espinosa, J. (2007). Reflexiones e interrogantes en torno a la atipicidad contractual en la realidad negocial moderna y a la vigencia del pensamiento tipológico, con especial referencia al fenómeno de la conexidad contractual. Revista Crítica de Derecho Privado (4), pp. 325-344.

Planck, M. (1941). ¿A dónde va la ciencia? Buenos Aires, Argentina: Losada.

Redes Amigos de la Tierra y Heinrich Boll Stiftung. (2017). 20 años de cultivos transgénicos en Uruguay. Montevideo, Uruguay. Recuperado de: https://www.redes.org.uy/2017/12/05/nuevo-libro-20-anos-de-cultivos-transgeni cos- en-uruguay/

Robin, M.-M. (2013). Las cosechas del futuro. Cómo la agroecología puede alimentar al mundo. La Plata, Argentina: De La Campana.

Sánchez, H. (2016) “Qué es el ghostwriting? ¿En qué influye a un escritor freelance?. Postedin (16/10/2016). Recuperado de: https://www.postedin.com/ blog/que-es-el-ghostwriting-en-que-influye-a-un-redactor-freelance/

Schanzer, R. M. y Wheeler, C. I. (2010). Jürgen Habermas y la problemática de la neutralidad valorativa. ¿Es posible una ciencia social crítica? Papeles de Trabajo - Centro de Estudios Interdisciplinarios en Etnolingüística y Antropología Socio-Cultutal. 19(-Junio).

Sé lo que hiciste. Monsanto investigó a 600 personas en Francia y Alemania. (2019). Montevideo Portal. Recuperado de https://www.montevideo.com.uy/Negocios-y-Tendencias/Monsanto-investigo-a-600-personas-en-Francia-y-Alemania-uc721571

Séralin, I. G. E. (2013). ¿Nos envenenan? Transgénicos, pesticidas y otros tóxicos. Como afectan a nuestras vidas y como se ocultan sus consecuencias. Barcelona, España: NED.

Shiva, V. (2019). The ontology and the ecology of food. Independent Science News. For food and agriculture. Recuperado de: https://www.independentsciencenews.org/health/fake-food-fake-meat-big-foods-desperate-attempt-to-furt her-industrialisation-food/

Sosa, B.; Fontáns-Álvarez, E.; Romero, D.; Da Fonseca, A. y Achkar, M. (2019). Analysis of scientific production on glyphosate: An example of politicization of science. Science of the Total Environment, 681(1), pp. 541-550.

Sozzo, G. (2005). Antes del Contrato. Los cambios en la regulación jurídica del período precontractual. Buenos Aires, Argentina: Lexis Nexis.

Sozzo, G. (2008). Entre ser prudentes y estar informado: sobre la diferente racionalidad del deber de información y el principio precautorio. Revista Crítica de Derecho Privado (5), pp. 633-666.

Spinak, E. (2014). Ética editorial. El ‘Ghostwriting’ es una práctica insalubre. SciELO en Perspectiva. Recuperado de https://blog.scielo.org/es/2014/01/16/etica-editorial-el-ghostwriting-es-una-practica-insalubre/

Steele, S.; Ruskin, G.; Sarcevic, L.; Mckee, M. y Stuckler, D. (2019). Are industry-funded charities promoting ‘advocacy-led studies’ or ‘evidence-based science’?: a case study of the International Life Sciences Institute. Globalization and Health. Pp. 15-36. Recuperado de https://globalizationandhealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12992-019-0478-6.

Word Association of Medical Editors. (s.f.). Ghost writing initiated by commercial companies. Recuperado de http://www.wame.org/resources/policies#ghost

Published

2020-11-04

Issue

Section

Artículos científicos