Economic valuation of fruit and vegetable smoothie-type shakes business: case of micro entrepreneurship

Authors

DOI:

https://doi.org/10.30972/rfce.3418341

Keywords:

smoothies, economic feasibility, small business, natural drinks

Abstract

Food loss and waste is an opportunity for business innovation by taking advantage of food loss through added value. The objective of this research is to validate whether the economic, technical and social conditions exist for the
establishment of a fruit and vegetable-based beverage microenterprise in the city of Guápiles, Costa Rica. The methodology for feasibility studies was applied, evaluating potential demand, technical requirements and financial
viability over a 10-year horizon. The results indicate that there is acceptance for the implementation of the venture with a source of job generation in the evaluation area.

Author Biographies

Walter Moya Solano, Universidad de Costa Rica. Escuela de Economía Agrícola y Agronegocios

Maestría en Gerencia Agroempresarial, Universidad de Costa Rica (UCR).

Wilson Muñoz Valerio, Universidad de Costa Rica. Escuela de Economía Agrícola y Agronegocios

Licenciatura en Economía Agrícola y Agronegocios, Universidad de Costa Rica (UCR).
Investigador, Escuela de Economía Agrícola y Agronegocios, Universidad de Costa Rica (UCR).

Javier Paniagua Molina, Universidad de Costa Rica. Escuela de Economía Agrícola y Agronegocios

Doctorado en Ciencias de la Administración, Universidad Estatal a Distancia (UNED).
Maestría en Administración y Dirección de Empresas con énfasis en Finanzas, Universidad de
Costa Rica (UCR). Licenciatura en Ingeniería Agronómica con énfasis en Economía Agrícola, Universidad
de Costa Rica (UCR). Licenciatura en Administración de Empresas con énfasis en banca
y finanzas, Universidad Estatal a Distancia (UNED). Investigador del Centro de Investigaciones
en Economía Agrícola y Desarrollo Agroempresarial (CIEDA), Universidad de Costa Rica. Docente
e Investigador, Escuela de Economía Agrícola y Agronegocios, Universidad de Costa Rica
(UCR).

Johanna Solórzano Thompson, Universidad de Costa Rica. Escuela de Economía Agrícola y Agronegocios

Maestría en Economía Empresarial, Universidad de Costa Rica(UCR). Investigadora del Centro
de Investigaciones en Economía Agrícola y Desarrollo Agroempresarial (CIEDA), Universidad de
Costa Rica. Docente e Investigadora, Escuela de Economía Agrícola y Agronegocios, Universidad
de Costa Rica (UCR).

References

Banco Central de Costa Rica. (2022). Expectativas de inflación a 12 meses. https://gee.bccr.fi.cr/indicadoreseconomicos/Cuadros/frmVerCatCuadro.aspx?idioma=1&CodCuadro=%20761

Barboza Navarro, D., Castro Navarro, M. J., Flores Peralta, J., Montero Solís, N., Romero Martínez, D., & Valerio Ramírez, J. (2020). Evaluación financiera para el establecimiento de una planta de procesamiento de pollos de engorde en San Carlos, Ala-juela, Costa Rica. RevistaE-Agronegocios, 6(1), 1-13. https://doi.org/10.18845/rea.v6i1.4939

Cascante Moraga, M., Montano Hernández, N. A., & Varela Quirós, C.M. (2022). Estudio de viabilidad económica-financiera para la comercialización de mora (Rubus glaucus) fresca y procesada, para la empresa SpoMora en Ciudad Quesada de San Carlos [Tesis de grado, Universidad Nacional de Costa Rica]. https://repositorio.una.ac.cr/handle/11056/23968

Camelo Bayona, R., Molina Cortez, M., & Vargas López, L. M. (2015). Estudio de viabilidad para la creación de una empresa de preparación y comercialización de jugos naturales-Sawaboná Juice [Tesis de grado, Universidad Católica de Pereira]. https://repositorio.ucp.edu.co/server/api/core/bitstreams/7f00bd15-6704-4c2e-81e2-c24d28790a87/content

Chico, M. (2015). Zumos y Néctares. La fruta líquida. Canarias pediátrica, 39(2), 94-98.

Comun, L., & Huaman, P. (2019). Adaptación del Modelo CAPM en Mercado Emergentes. Universidad Peruana de Ciencias Aplicadas.

Connor, S. (2015). Developing a business plan: Case Simon’s Smoothies [Tesis de gra-do, Laurea University of Applied Sciences]. https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/104775/Simons_Smoothies.pdf;jsessionid=934A1B5FCE3F394164CA664DAB69389E?sequence=1

Damodaran, A. (2022). Damodaran Online. https://pages.stern.nyu.edu/~adamodar/

De Steur, H.; Wesana, J.; Dora, M.K.; Pearce, D. y Gellynck, X. (2016). “Applying Value Stream Mapping to Reduce Food Losses and Wastes in Supply Chains: A Systematic Review.” Waste Management 58: 359-368. DOI https://doi.org/10.1016/j.wasman.2016.08.025

FAO. (2014). Pérdidas y desperdicios de alimentos en América Latina y el Caribe. En http://www.fao.org/3/i3942s/i3942s.pdf (consultado 10/05/2022).

Izurieta Palacios, A. I. (2014). Estudio de viabilidad para la producción y comercialización de alimentos derivados del Asaí a implementarse en la ciudad de Guayaquil [Tesis de grado, Universidad Espíritu Santo]. http://repositorio.uees.edu.ec/bitstream/123456789/1024/1/Plan%20de%20Negocios%20-%20Asa%C3%AD%20-%20Fruits%20and%20Smoothies.pdf

López, A. (2017). Administración de proyectos. La clave para la coordinación efectiva de actividades y recursos. Pearson Educación.

Garmendia, A., Salvador, A., Crespo, C., & Garmendia, L. (2005). Evaluación de impacto ambiental. Pearson Prentice Hall.

Gitman, L., & Zutter, C. (2012). Principios de administración financiera. Pearson Educación.

Hodges, R. J.; Buzby, J.C. y Bennett, B. (2010). “Postharvest Losses and Waste in Developed and Less Developed Countries: Opportunities to Improve Resource Use.” Journal of Agricultural Science 149: 37-45. https://doi.org/10.1017/S0021859610000936

Hurtado, A. (2015). Calidad y Estabilidad de Smoothies de Fruta y/o Verdura Procesados mediante Altas Presiones Hidrostáticas [Tesis doctoral, Universidad de Murcia].

Marroquín, M. (2020). El desperdicio de alimentos, un problema global. https://www.industriambiente.com/media/uploads/noticias/documentos/AT_Desperdicios_alimentarios.pdf

Montero Vega, M., García Barquero, M., & Sánchez Gómez, I. (2022). Conductas de pérdidas y desperdicios de alimentos de tres sectores en Costa Rica*. RIVAR (Santiago), 9(26), 229-248. https://dx.doi.org/10.35588/rivar.v9i26.5589

Morales, J. (2009). Proyectos de Inversión. Evaluación y formulación. McGraw-Hill.

Niño Moreno, M. F., Peláez Ramón, L. K., & Sánchez González, G. M. (2016). Plan de negocios para la elaboración y comercialización nacional e internacional de smoothies con frutas exóticas colombianas [Tesis de grado, Universidad de la Salle]. https://ciencia.lasalle.edu.co/cgi/viewcontent.cgi?article=1110&context=finanzas_comercio

Oficina de Estudios y Políticas Agrarias [ODEPA]. (22 de julio de 2019). Pérdida y desperdicio de alimentos. https://www.odepa.gob.cl/publicaciones/noticias/agro-en-la-prensa/perdida-ydesperdicio-de-alimentos

Peralo Pagola, A. M. (2018). Plan de viabilidad de una nueva iniciativa empresarial: caso de un establecimiento de venta de batidos en Donostia-San Sebastián [Tesis de grado, Universidad del País Vasco]. https://addi.ehu.es/bitstream/handle/10810/33171/TFG_Ana_Peralo.pdf;jsessionid=FC2BA9F6183D8C5A1E0149358750F570?sequence=3

Recinos Martínez, J. M. (2009). Plan de negocios para la elaboración y comercialización de “Smoothies”, en la ciudad de Tegucigalpa, Honduras [Tesis de grado, Universidad del Zamorano]. https://bdigital.zamorano.edu/server/api/core/bitstreams/a7a13d2f-658f-4009-a790-0588b97dc042/content

Sapag Chain, N., Sapag Puelma, J. M., & Sapag Chain, R. (2014). Preparación y evaluación de proyectos. Mc-Graw Hill.

Sharpe, W. F. (1964). Capital Asset Prices: A Theory of Market Equilibrium under Conditions of Risk. The Journal of Finance, 19(3), 425-442.

Verema. (2014). Diferencias entre zumo, licuado, batido y smoothies. https://www.verema.com/blog/recetas/1246858-diferencias-zumo-licuado-batido-smoothies

Zou, M. (2022). Looking for a Food Processing Business Model Based on E-commerce to Solve Food Waste and Loss in China. Advances in Economics, Business and Management Research, 215, 1270-1276. https://doi.org/10.2991/aebmr.k.220405.210

Published

2025-06-26

How to Cite

Moya Solano, W., Muñoz Valerio, W., Paniagua Molina, J., & Solórzano Thompson, J. (2025). Economic valuation of fruit and vegetable smoothie-type shakes business: case of micro entrepreneurship. Revista De La Facultad De Ciencias Económicas, 34(1), 89–105. https://doi.org/10.30972/rfce.3418341

Issue

Section

Artículos Científicos