Substitution of protein ingredients and their effect on productive parameters in bulls of Paraguay

Authors

  • J. Peralta Universidad Nacional de Asunción. Facultad de Ciencias Veterinarias Universidad Nacional de Canindeyú. Facultad de Ciencias Agropecuarias y Ambientales
  • L. F. Aquino Universidad Nacional de Asunción. Facultad de Ciencias Veterinarias
  • R. Álvarez Universidad Nacional de Asunción. Facultad de Ciencias Veterinarias Universidad Nacional de Canindeyú. Facultad de Ciencias Agropecuarias y Ambientales
  • O. L. Valiente Universidad Nacional de Asunción. Facultad de Ciencias Veterinarias

DOI:

https://doi.org/10.30972/vet.3326192

Keywords:

Productive parameters, Weight gain, Feed conversion, Daily consumption

Abstract

In order to determine the effect of substituting protein ingredients on production parameters (daily weight gain, feed intake and feed conversion) in confined bulls, bovine animals were selected, grouped into 2 lots in a random and homogeneous manner, composed of nelore-type bulls between 1 and 3 years of age: Treatment 1 (T1) 51 bulls with feed based on corn mockery and Treatment 2 (T2) 51 bulls with feed based on soybean expeller. The initial weighing was carried out at the entrance of the animals, after which two weighings were carried out, one at 45 days and the other at 90 days. At the end of the period, the weights of each group were compared. The results obtained based on the daily weight gain were subjected to the T-Student statistical method, observing significant differences (p<0.05), in favor of T2 in relation to T1. Daily weight gain was 1.47 kg/day at T1, 1.52 kg/day at T2, with daily consumption at T1 being 16.8 kg and 17.4 kg at T2, in terms of feed conversion at T1 it was 6.75 kg and at T2 it was 6.82 kg.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Bergen W. 2014. Sistemas de confinamiento en ganadería. ABC, Asunción, Paraguay, febrero 27: 2.

Borda C, Méndez N. 2014. Alimentación con grano entero en bovinos. ABC color. Asunción, Paraguay: nov. 1-4.

Cáceres A. 2016. Estudio comparativo del efecto de la utilización de grano entero de maíz con un concentrado proteico y la alimentación convencional sobre la ganancia media diaria de peso de bovinos confinados. Tesis (Dr en Ciencias Veterinarias). San Lorenzo, Paraguay: Orientación Producción Animal. FCV-UNA 60 p.

Flores B. 2017. Ganancia diaria de peso en ganado bovino de carne en la etapa de terminación a base de dos diferentes raciones en un sistema de engorde intensivo en el Departamento de Caaguazú. Tesis (Doctor en Ciencias Veterinarias). San Lorenzo, Paraguay: Orientación Producción Animal, FCVUNA, 50 p.

Gallardo M. 2005. Soja: harinas de extracción para la alimentación del ganado. Asunción: Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA), 50 p.

Gimenez J. 2016. La burlanda revoluciona el mercado de alimentación y producción ganadera lechera y cárnica (en línea). Buenos Aires, Argentina. Consultado 15 mar. 2020. Disponible en: www.produccion-animal.com.ar

Infostad. Software estadìstico disponible en: https://www.infostat.com.ar.

Simons E. 2008. Engorde a corral. ABC, Asunción, Paraguay: abr. 2: 4.

Tischler A. 2015. Cris, recría y confinamiento de bovinos. ABC, Asunción, Paraguay: feb. 11: 3.

Vasconsellos O. 2016. Engorde de ganado vacuno en confinamiento. ABC, Asunción, Paraguay: ene. 27: 3.

Published

2022-12-26

How to Cite

Peralta, J., Aquino, L. F., Álvarez, R., & Valiente, O. L. (2022). Substitution of protein ingredients and their effect on productive parameters in bulls of Paraguay. Revista Veterinaria, 33(2), 253–257. https://doi.org/10.30972/vet.3326192

Issue

Section

Trabajos de Investigación