Social characterization of swine producers in the departments of Capital and San Cosme, Corrientes province

Authors

DOI:

https://doi.org/10.30972/vet.3628425

Keywords:

Characterization, Swine production, Family farming

Abstract

Pig production in the Northwest of the Province of Corrientes functions as a form of economic backup, mainly associated with small-scale family farming systems. The objective of this study was to characterize pig producers in the departments of Capital and San Cosme through interviews conducted with farm owners. The survey was carried out between July 2018 and June 2019. Although 69 farms were initially considered for the study, only 30 producers were still actively engaged in the activity at the time of data collection. Various variables were analyzed, including location, age range, level of formalization, and educational background. A high degree of heterogeneity was observed; however, it was determined that pig farming is predominantly managed by men, with an average age of 49, indicating an aging population. Additionally, it was found that most producers engage in other income-generating activities, with only 25% exclusively dedicated to pig farming. This diversification highlights the complementary role that pig production plays in household economies, within a context of low formalization and limited access to technical or institutional support. These results can serve as a basis for future research focused on specific aspects of local pig production

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Guillermo Sebastián Grimaldi, Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Veterinarias

Cátedra de Sociología Rural y Urbana. Facultad de Ciencias Veterinarias, Universidad Nacional del
Nordeste. Sargento Cabral 2139, Corrientes (3400), Argentina

Vanesa Guadalupe Mierke, Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Veterinarias

Cátedra de Sociología Rural y Urbana. Facultad de Ciencias Veterinarias, Universidad Nacional del
Nordeste. Sargento Cabral 2139, Corrientes (3400), Argentina.

Pablo Maldonado Vargas, Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Veterinarias

Cátedra de Sociología Rural y Urbana. Facultad de Ciencias Veterinarias, Universidad Nacional del
Nordeste. Sargento Cabral 2139, Corrientes (3400), Argentina.

References

1. Blanco M, Bardomas S. Agrario y no agrario: ingresos de hogares rurales argentinos. Revista mexicana de sociología. 2015; 77: 95-127.

2. Castro G. Porcicultura Urbana y Periurbana en Ciudades de América Latina y el Caribe: Cuaderno de agricultura urbana. 2007; p. 59.

3. Dalla Vía, S. Zingaretti, A. Situación productiva y socioeconómica de los pequeños productores porcinos y características productivas de sus explotaciones en el centro de la República Argentina. Facultad de Agronomía, Universidad Nacional de la Pampa. 2013; p. 85.

4. FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations). El estado mundial de la agricultura y la alimentación 2009. La ganadería, a examen. Roma. FAO-ONU. 2009; p. 196. 5. FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations. Marco estratégico de mediano plazo de cooperación de la FAO en Agricultura Familiar en América latina y el Caribe 2012-2015. 2012; p. 45. Disponible en: https://www.fao.org/4/as169s/as169s.pdf

6. Ghiglione FA, Braun RO. Circuitos cortos de comercialización en la actividad porcina: análisis de la informalidad. Perspect. cienc. econ. juríd. 2021; 11(1): 147-157.

7. Hegedüs, PD. Pauletti, M. Dinámicas de la información y el conocimiento: asistencia técnica y extensión rural en Uruguay desde la época colonial al presente. Montevideo: Hemisferio Sur, 2022. 400 p.

8. Instituto Nacional de Estadística y Censos -INDEC. Censo Nacional de Población, Hogares y Viviendas 2022: resultados definitivos: indicadores demográficos por sexo y edad / 1a ed. - Ciudad Autónoma de Buenos Aires: Instituto Nacional de Estadística y Censos -INDEC, 2023. ISBN 978-950-896-654-4

9. Ministerio de Economía de la Nación. Anuario Porcino 2023. 2023. Disponible en: https://www.magyp.gob.ar/sitio/areas/porcinos/estadistica/_archivos//000005Anuario/230000_Anuario%202023.pdf. Último acceso 20/10/24.

10. Ministerio de Economía de la Nación. Informe productivo provincial. Corrientes. Año 9 - N° 46 - abril 2024 ISSN 2525-023X. 2024. Disponible en: https://www.argentina.gob.ar/sites/default/files/corrientes_20241908.pdf. Último acceso 20/10/24.

11. Ministerio de Producción de la Provincia de Corrientes. Estrategia Provincial para el Sector Agroalimentario (EPSA). Resolución del Ministerio de Producción N° 673/2022. Dirección de Infraestructura y servicios rurales. 2022; p. 173. Disponible en: https://www.argentina.gob.ar/sites/default/files/2023/05/corrientes_2022.pdf. Último acceso 20/10/24.

12. Muñoz Valencia CI. Caracterización de sistemas de producción agropecuarios. Corporación colombiana de investigación – Agrosavia. 1997; p. 1-36.

13. Suárez R, Lomello V, Giovannini F, Cogo A, Stoppani C, Silva P, Skejich P, Gonzalez.

Cooperación interinstitucional para favorecer la inclusión de actividades porcinas periurbanas en las áreas metropolitana de Buenos Aires. 2017. Disponible en: http://www.ciap.org.ar/Sitio/Archivos/cooperacion%20interinstitucional%20para%20favorecer%20la%20inclusion%20de%20actividades%20porcinas%20periurbanas%20en%20el%20AMBA.pdf. Último acceso: 24/03/2025.

Published

2025-07-04

How to Cite

Grimaldi, G. S., Mierke, V. G., & Maldonado Vargas, P. (2025). Social characterization of swine producers in the departments of Capital and San Cosme, Corrientes province. Revista Veterinaria, 36(2), 1–5. https://doi.org/10.30972/vet.3628425

Issue

Section

Artículos